De Boer voor dilemma: spelers sparen of juist in ritme blijven?

AMSTERDAM (ANP) - Frank de Boer heeft de komende dagen iets om over na te denken. Nu Oranje dankzij de zege op Oostenrijk (2-0) al zeker is van groepswinst op het EK, heeft de bondscoach voor het afsluitende pouleduel met Noord-Macedonië de kans om basisspelers te sparen voor de achtste finale van volgende week zondag. Maar is dat verstandig of kan Oranje, dat kort voor het toernooi overschakelde op een nieuw systeem, beter in het ritme blijven?

De situatie doet denken aan de zomer van 2008. Dat was de laatste keer dat het Nederlands elftal bij een EK de groepsfase overleefde. Tegen de verwachting in won de formatie van de toenmalige bondscoach Marco van Basten ruim van favorieten Italië (3-0) en Frankrijk (4-1). Die twee landen stonden twee jaar eerder nog in de finale van het wereldkampioenschap. Oranje was daarmee zeker van de kwartfinales.

Van Basten stuurde in de laatste groepswedstrijd tegen Roemenië in Bern een geheel ander elftal het veld in. Van de spelers die eerder in de basis stonden, bleven alleen Khalid Boulahrouz en Orlando Engelaar over. Onder anderen Robin van Persie en Arjen Robben mochten voor het eerst dat toernooi vanaf het begin meedoen. Ook spelers als Demy de Zeeuw, Ibrahim Afellay en Klaas-Jan Huntelaar schoven door naar de basisploeg.

Beladen duel

Oranje won in een weinig verheffende wedstrijd met 2-0. Beladen was het duel wel. Twee dagen voor de wedstrijd tegen Roemenië overleed Anissa, het in het ziekenhuis van Lausanne te vroeg geboren dochtertje van Boulahrouz, die dus wel bij de selectie bleef.

Met Rusland als tegenstander in de kwartfinale, en het flitsende spel tegen de Italianen en Fransen nog in het achterhoofd, leek de weg naar de halve eindstrijd open te liggen. Oranje kwam tegen de Russen niet meer in de 'flow' en bovendien oogde het elftal van Guus Hiddink fitter. Ruud van Nistelrooij zorgde er met een doelpunt kort voor tijd voor dat er nog een verlenging kwam (1-1), maar daarin sloegen de Russen toe: 1-3.

De Boer kan, als hij de puzzel de komende dagen gaat leggen, veel informatie inwinnen bij een van zijn assistenten. Van Nistelrooij zit dit EK naast de bondscoach op de bank.