De feiten in liquidatieproces Marengo op een rij

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam houdt donderdag en vrijdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp nieuwe, inleidende zittingen in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Justitie beschouwt de in december in Dubai opgepakte Ridouan Taghi als onbetwiste hoofdverdachte in het complexe onderzoek. De rechtbank zal zijn zaak op 6 maart bespreken, apart van de andere verdachten.

'Marengo’ draait om de volgende feiten, in chronologische volgorde:

De moord op Ronald Bakker op 9 september 2015 in Huizen. Bakker werd in zijn auto, voor zijn huis doodgeschoten. Hij was medewerker van de spyshop in Nieuwegein, die in beeld was gekomen in een eerder onderzoek naar een grote partij wapens. Ook het voorbereiden van een aanslag met een bazooka op de spyshop verwijt justitie Taghi.

De moord op Samir Erraghib op 17 april 2016 in IJsselstein. Erraghib werd onder vuur genomen terwijl zijn 7-jarige dochtertje bij hem in de auto zat. Het kind overleefde de aanslag. Erraghib zou in het milieu over Taghi hebben gesproken.

De moord op Ranko Scekic op 22 juni 2016 in Utrecht. Scekic liep met een vriend op straat voor zijn woning toen hij werd doodgeschoten.

Voorbereiding, in de maanden mei en juni 2016, van onder andere de moord op Scekic.

De poging tot moord op Abdelkarim A. op 11 oktober 2016 in Utrecht. A. werd benaderd door een man met een automatisch wapen, maar wist te ontkomen. A. wilde of kon een oude schuld aan Taghi niet betalen.

De poging tot moord op Khalid B., in de nacht van 4 op 5 december in Rotterdam-Zuid. B. zou tot de entourage van Erraghib hebben behoord en zijn dood hebben willen wreken. Hij wist te ontkomen.

De moord op gewezen crimineel en misdaadblogger Martin Kok. Kok werd op 8 december 2016 in zijn auto doodgeschoten na een bezoek aan een seksclub in Laren. Enkele uren voor de liquidatie werd in Amsterdam een poging gedaan Kok door het hoofd te schieten. Eerder was al een poging ondernomen hem te doden met een bom onder zijn auto.

De moord op Hakim Changachi op 12 januari 2017. Changachi werd bij zijn flat aan de Faustdreef in Utrecht-Overvecht doodgeschoten. De moord was een vergissing. Het beoogde doelwit was Khalid H., die destijds ook aan de Faustdreef woonde. De moord op Changachi zou Nabil B. ertoe hebben aangezet kroongetuige in 'Marengo' te worden.

Voorbereidingshandelingen voor de moord op Khalid H., in januari 2017, daags na de 'vergismoord op Changachi. H. had in de gaten dat hij werd gevolgd en geobserveerd en belde de politie. De daders zijn na een achtervolging door de politie aangehouden en inmiddels veroordeeld. H. stond op de dodenlijst omdat hij over Taghi had geroddeld, aldus het OM.

Justitie beschuldigt de verdachten in het proces Marengo tevens van deelname aan een criminele organisatie, geleid door Ridouan Taghi.