De Graafschap kan promotie na verlies tegen Roda JC vergeten

DOETINCHEM (ANP) - De Graafschap speelt ook komend seizoen in de eerste divisie. De Doetinchemmers verloren zaterdag in de eerste ronde van de play-offs voor promotie en degradatie van Roda JC Kerkrade: 2-3. Roda speelt donderdag in de halve finales tegen Almere City FC of NEC.

Voor De Graafschap betekende de uitschakeling de derde grote tegenvaller in acht dagen tijd. Het elftal van trainer Mike Snoei kon al vorige week vrijdag bij Jong Ajax promotie veiligstellen. Ondanks vele kansen na rust werd het 1-1. Ook de tweede kans op directe promotie greep De Graafschap niet; Helmond Sport hield woensdag op De Vijverberg stand (0-0). Ook in dat duel liet De Graafschap heel veel goede mogelijkheden liggen. Go Ahead Eagles passeerde De Graafschap tijdens de laatste speelronde op de ranglijst, op doelsaldo.

De club uit de Achterhoek had maar even de tijd gehad om de twee teleurstellingen te verwerken. Tegen Roda leek de ploeg toch weer in staat zich op te richten. De Limburgers kwamen via Feyenoord-huurling Dylan Vente in de elfde minuut wel eerst op voorsprong. Hij profiteerde na een verkeerd teruggekopte bal van Daryl van Mieghem, die daarmee de counter inluidde.

Initiatief

De Graafschap nam daarna het initiatief. Van Mieghem maakte zijn fout vrijwel direct goed door in de dertiende minuut gelijk te maken na een voorzet van Roland Baas. Aanvoerder Ted van de Pavert kopte De Graafschap in de 37e minuut verdiend op voorsprong.

Thijmen Goppel redde Roda JC in de tweede helft. De middenvelder nam in de 72e minuut de 2-2 voor zijn rekening en maakte een kwartier voor tijd ook de 2-3. Snoei bracht Mohamed Hamdaoui en Melvin Platje nog in de ploeg, maar het hielp niet.