De Jonge: maatregelen brachten reproductiegetal al onder 1

DEN HAAG (ANP) - De 'gedeeltelijke lockdown' die het kabinet twee weken terug aankondigde, heeft er waarschijnlijk al voor gezorgd dat een persoon met het coronavirus gemiddeld minder dan één andere persoon aansteekt. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge gezegd. Maar de registratie van het 'reproductiegetal' (R) loopt wat achter.

De 'R' staat nu nog op 1,16. Dat betekent dat een persoon gemiddeld 1,16 andere mensen aansteekt. Het kabinet wil dat getal zeker onder de 1 hebben, zodat het het virus sneller onder controle krijgt. De verspreiding van virus dooft dan langzaam uit. In feite staat het reproductiegetal nu ongeveer op 0,88, schat De Jonge. Hij wil dat getal nog wel verder verlagen. Dat kan met de maatregelen die nu gelden, zegt de bewindsman.

De Jonge vindt dat de besmettingsgraad moét dalen, omdat de zorgsector het anders niet volhoudt. Niet de maatregelen maken volgens hem daarbij het verschil, maar het gedrag van mensen om die op te volgen.

Het niveau van besmettingen moet wat hem betreft hetzelfde worden als voor de zomer en liefst nog lager. Of de huidige maatregelen voldoende zijn om dat te bereiken en op tijd, kan de minister nu niet zeggen. Het zal volgens hem nog even duren voordat de effecten goed zichtbaar worden van de extra maatregelen die eind september zijn genomen en daarna de nog strengere maatregelen medio oktober.