De Roon heeft na duel met Belgen goede hoop op WK

AMSTERDAM (ANP) - Marten de Roon heeft goede hoop dat bondscoach Louis van Gaal hem over een kleine twee maanden meeneemt naar het wereldkampioenschap in Qatar. De middenvelder van Atalanta had zondag in de laatste wedstrijd in de Nations League tegen België (1-0) een basisplaats in het Nederlands elftal omdat Frenkie de Jong vanwege een blessure ontbrak. De Roon speelde de gehele wedstrijd mee.

"Al met al ben ik tevreden met mijn spel", zei De Roon, die een van de bewakers was van de Belgische spelmaker Kevin De Bruyne. "Hij ging veel over het veld zwerven, dat maakte het soms lastig."

België had het betere van het spel, maar slaagde er niet in te scoren. Oranje hield zo voor de tweede wedstrijd op rij, na de zege in Polen drie dagen eerder (0-2), de 'nul'. "Dat we deze wedstrijd toch winnen, is een compliment. We zijn als team constant met elkaar bezig. We vechten, we praten en we blijven knokken."

'Ik weet wat mijn rol is'

De Roon is geen type voetballer zoals De Jong, dat begrijpt hij zelf ook wel. Het Nederlands elftal miste tegen de Belgen duidelijk de creatieve ingevingen van de middenvelder van FC Barcelona. De Roon: "Ik heb al vanaf het begin een duidelijke verstandhouding met de bondscoach. Ik weet wat mijn rol is. Als ik nodig ben, dan sta ik er. Ik denk wel dat ik iets kan toevoegen in het verdedigen en de mandekking."

Het is voor De Roon nu zaak fit te blijven de komende tijd. "Als dat zo is en ik blijf spelen bij Atalanta, dan maak ik denk ik een goede kans om mee te gaan naar het WK", aldus de 31-jarige international, die enkele jaren geleden niet had durven dromen ooit aan het grootste voetbaltoernooi ter wereld te mogen meedoen.

"Het zal een apart toernooi worden, midden in het seizoen met weinig voorbereidingstijd", zegt De Roon. "Een voordeel voor ons is dat we vaak met dezelfde groep hebben gespeeld. We moeten naar Qatar gaan met het beste team, dat is belangrijker dan een team met misschien de beste individualisten."