De Veroordeling draait in competitie op festival Palm Springs

De Nederlandse speelfilm De Veroordeling is geselecteerd voor de competitie van het prestigieuze Palm Springs International Filmfestival. Dat heeft distributeur September Film dinsdag gemeld. Het drama over de Deventer moordzaak draait begin januari in competitie op het festival.

Vooral voor acteur Yorick van Wageningen, die voor zijn rol in de film een Gouden Kalf won, heeft de selectie voor Palm Springs een speciale betekenis. "Mijn carrière in de Verenigde Staten nam een vlucht toen mijn nieuwe agent toentertijd allerlei mensen uit de filmbranche had gesommeerd de film Total Loss te gaan zien op het festival van Palm Springs", vertelt hij. "Dat De Veroordeling daar nu zal draaien, vind ik daarom extra bijzonder."

De Veroordeling werd op het Nederlands Filmfestival uitgeroepen tot de beste vaderlandse bioscoopfilm van het jaar. Het drama reconstrueert de Deventer moordzaak op basis van het boek van journalist Bas Haan, gespeeld door Fedja van Huêt.

Moordzaak

De zaak draaide om de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. De rechtbank veroordeelde 'boekhouder' Ernest Louwes voor de moord, hij zat ruim acht jaar vast. Tijdens de behandeling van de zaak bepleitte opiniepeiler Maurice de Hond, zonder substantieel bewijs, dat 'de klusjesman' van de weduwe de moord zou hebben gepleegd. Dit beeld bleef jarenlang hangen, zowel bij het publiek als bij journalisten.

De film draait nog in de bioscopen en is vanaf 12 januari op dvd verkrijgbaar en te zien via streamingdiensten.