De Vrij ziet dat Oranje beter moet verdedigen op het EK

AMSTERDAM (ANP) - "Winnen van Oekraïne was het belangrijkste", zegt Stefan de Vrij over het eerste duel van Oranje (3-2) zondag op het EK. "Ik heb geleerd dat het heel belangrijk is om een toernooi met een zege te beginnen. Maar het is jammer dat we twee onnodige doelpunten tegen kregen. Dat is wel een smetje."

De Vrij speelde tegen Oekraïne een uitstekende wedstrijd in een voor hem bekend systeem met drie centrale verdedigers. Hij heroverde maar liefst twaalf keer de bal. Jaap Stam was in 2004 tijdens een duel met Duitsland de laatste verdediger van Nederland op een Europese eindronde met zoveel intercepties. "Het is mijn rol om de spits uit te schakelen", zegt de verdediger van Internazionale. "Maar het voelt goed als dat ook lukt."

Van de 29-jarige De Vrij mag inmiddels ook verwacht worden dat hij de defensie van Nederland neerzet. Zeker nu Virgil van Dijk nog ontbreekt en Matthijs de Ligt herstelt van een lichte liesblessure. Tegen Oekraïne zag de achterhoede van Oranje er niet alleen bij de twee tegentreffers slecht uit. Ook voor rust kregen de spitsen van de tegenstander te veel ruimte.

Aanvallend spelen

"We lieten tegen Oekraïne zien dat we met dit systeem heel aanvallend kunnen spelen", vertelt De Vrij. "Maar bij balverlies moet onze organisatie wel goed zijn. Ik probeer heel veel te communiceren met mijn ploeggenoten. Het gaat ook al beter. Ook op de training zie ik vooruitgang. Maar we moeten ons hier nog wel in verbeteren."

Oranje kan donderdag bij winst op Oostenrijk de achtste finales nauwelijks meer ontgaan, ook omdat de vier beste nummers 3 van zes poules doorgaan. De Vrij is blij dat het Nederlands elftal na zeven jaar eindelijk weer op een eindronde uitkomt. "De hele wereld kijkt mee", zegt hij. "Het is zo mooi om je te meten met de beste spelers van andere landen."

Beste verdediger

De verdediger bewaart goede herinneringen aan het WK van 2014, het vorige grote toernooi waar Nederland aan mocht deelnemen. Na een derde eindklassering die vooraf niemand voor mogelijk had gehouden, werd hij verkozen tot beste verdediger van de mondiale eindronde in Brazilië. Hij verdiende een transfer naar Lazio, de club die hij drie jaar geleden verliet voor Internazionale waarmee hij vorige maand de landstitel veiligstelde.

De Vrij, vorig jaar verkozen tot beste verdediger van de Serie A, leerde zaterdag ook hoe relatief voetbal is toen zijn Deense ploeggenoot Christian Eriksen bij Internazionale tijdens een EK-duel met Finland in elkaar zakte. "We zagen het gebeuren en het werd heel stil. Ik kreeg kippenvel en heb er slecht van geslapen. Ik mag hem graag, het is echt een goede jongen. Ik zag net een foto van hem en hij zag er gelukkig goed uit. Dat was goed om te zien."