Deal IOC met Pfizer/BioNTech voor vaccins olympische deelnemers

NEW YORK (ANP/AFP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een deal gesloten met het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer en de Duitse partner BioNTech over de levering van vaccins aan sporters en begeleiders bij de Olympische Spelen van Tokio. Dat maakten de twee bedrijven bekend.

In een verklaring melden de twee firma's dat ze gaan samenwerken met de nationale olympische comités. "Om er zeker van te zijn dat vaccins tegen het coronavirus voor allen beschikbaar zijn die het nodig hebben voordat ze naar Japan reizen."

Pfizer en BioNTech verwachten dat eind mei de levering van de vaccins aan de betrokken lidstaten op gang komt, met als uitgangspunt dat de tweede dosis bij sporters en officials kan worden gezet nog voor aankomst in Tokio.

In Nederland begon het inenten van de olympische sporters half april, kort nadat het demissionaire kabinet had besloten om de olympiërs voorrang te geven in het vaccinatieproces. Deze maand kunnen de ongeveer vierhonderd atleten hun tweede prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech halen.