Deceptie bij Holland Acht: eerste tien halen waren al niet goed

TOKIO (ANP) - De teleurstelling bij de roeiers van de Holland Acht was groot na de volledig mislukte finale op de Olympische Spelen in Tokio. De boot werd slechts vijfde. "We kwamen hier om te winnen, we waren zo dominant in de heats en dan gaat in de olympische finale alles wat in de voorbereiding zo goed ging niet goed. We misten alle agressiviteit. Dit is extreem teleurstellend", zei Robert Lücken, de man op de slagpositie.

Maarten Hurkmans, de nummer 5 in het middenschip, hield zich lang groot. Hij wist ook niet goed waarom de roeiers zo'n matige start hadden en zich in de race niet wisten te herpakken. "Ik kan het niet goed nagaan in mijn hoofd nu. Er was voor de race zoveel vertrouwen, er zat zoveel gemak in, maar we deden kennelijk iets anders dan we hadden moeten doen", zei hij.

Daarna overmande de emotie hem en boog hij lang en diep het hoofd. "Dit is zo'n deceptie. De Olympische Spelen zijn eens in de 4 jaar, je traint hier enorm hard voor en dan grijp je er naast. Ik ben er trots op dat hier sta, maar het is gewoon niet niks."

Lücken zocht vertwijfeld naar een verklaring. "Volgens mij was het niet iets technisch. Het moet spanning zijn geweest voor het grote moment. Gisteren trainden we nog in een ontzettend hoog tempo, zoals we de hele voorbereiding afstanden roeiden op wereldrecordsnelheid. Maar het kwam er in de finale niet uit, de eerste tien halen waren al niet goed. Daar hadden we ons niet door van de wijs moeten laten brengen, maar er sloop iets in de ploeg. Iets tussen de oren."