Deense international Eriksen volgende week terug naar Milaan

KOPENHAGEN (ANP) - Christian Eriksen gaat volgende week terug naar Milaan om bij Inter medische tests te ondergaan. De Italiaanse artsen willen volgens Sky Sport onderzoeken of de Deense international er zijn voetbalcarrière op het hoogste niveau eventueel ook kan voortzetten zonder de defibrillator (ICD) die bij hem werd geïmplanteerd.

De middenvelder kreeg in Kopenhagen tijdens de openingswedstrijd van het EK tegen Finland een hartstilstand. De oud-Ajacied kon bijtijds worden gereanimeerd en hield geen schadelijke gevolgen over aan het incident. Hij kreeg een ICD om herhaling te voorkomen. Zo'n apparaatje signaleert hartritmestoornissen en grijpt zo nodig in met een elektrische prikkel of een wat zwaardere schok.

Oranje-international Daley Blind onderging dezelfde ingreep en speelt sindsdien vrijuit. In de Italiaanse competitie is het echter verboden met een ICD, veelal onderhuids aangebracht onder een sleutelbeen, in actie te komen. Eriksen heeft bij de Italiaanse kampioen nog een contract tot medio 2024. Het is de vraag of hij dat kan uitdienen.

"Alleen als de defibrillator wordt verwijderd en een specialist kan aangeven dat hij lichamelijk weer helemaal in orde is, kan hij weer voor Inter spelen", zei Francesco Braconaro, lid van de wetenschappelijk commissie van de Italiaanse voetbalbond, onlangs. In Italië is het niet mogelijk een voetballer met een ICD een proflicentie te geven.