Defensieminister Oekraïne belooft nader onderzoek naar corruptie

KIEV (ANP/AFP/DPA) - De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov heeft beloofd zijn ministerie te laten doorlichten, nadat onlangs een corruptieschandaal was uitgebroken in verband met aankopen voor het leger. Hij weersprak echter mediaberichten dat hij binnenkort gedwongen wordt af te treden. "Alleen de opperbevelhebber, president Volodimir Zelenski, beslist of ik minister van Defensie blijf."

Reznikov erkende dat de anticorruptiediensten van zijn ministerie "gefaald hebben in hun taken" en zei dat hij "interne onderzoeken van alle overheidscontracten" heeft bevolen. Daarnaast beloofde hij ook te laten doorlichten hoe zijn ministerie omgaat met wat hij noemt "de internationale technische hulp", waarmee hij doelde op de almaar groeiende hoeveelheid westerse wapens die Kiev ontvangt.

Eind januari werd de directeur van de inkoopafdeling van het ministerie van Defensie al ontslagen. De topambtenaar werd in verband gebracht met een schandaal over de inkoop van veel te dure voeding voor soldaten.

Minister van Justitie

Volgens het nieuwsmedium Ukrainska Pravda zal ook de 56-jarige Reznikov sneuvelen als gevolg van de corruptie binnen het ministerie. Hij zou volgende week al worden vervangen door Kirilo Boedanov, het 37-jarige hoofd van de militaire inlichtingendienst. Reznikov, jurist van huis uit, kan dan worden benoemd tot minister van Justitie, aldus Ukrainska Pravda.

Wijdverspreide corruptie was voor de oorlog een van de voornaamste kritiekpunten van het Westen op Oekraïne. In juni kreeg Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, die daarvoor onder meer eist dat het land de corruptie bestrijdt.