Demonstratie tegenstanders coronabeleid Berlijn verloopt onrustig

BERLIJN (ANP) - Duizenden tegenstanders van het Duitse coronabeleid zijn zondagmiddag de straat opgegaan in hoofdstad Berlijn. Betogers negeerden een protestverbod en volgens lokale media hangt er een gespannen sfeer. Het zou herhaaldelijk tot opstootjes zijn gekomen.

Demonstranten scanderen leuzen als "vrede, vrijheid, geen dictatuur" en hebben soms ook instrumenten meegenomen. Ze trokken onder meer over de Kaiserdamm. De regionale omroep RBB bericht dat de politie met drie waterkanonnen richting die grote boulevard reed. De politie meldt op Twitter dat arrestaties worden verricht.

De autoriteiten hadden meerdere protestacties verboden die voor dit weekend waren aangemeld in Berlijn. Het ging onder meer om een geplande demonstratie van actiegroep "Querdenken-711" (Dwarsdenken-711), waar ruim 22.000 mensen aan mee hadden moeten doen. De politie had er al op gerekend dat sommige betogers toch de straat op zouden gaan en heeft zo'n 2250 manschappen ingezet.

Verzet

Querdenken is een van de bekendste groepen die zich verzet tegen het Duitse coronabeleid. De beweging vindt dat de maatregelen die de overheid neemt om het virus te bestrijden veel te ver gaan en zegt te demonstreren voor het herstel van de grondrechten van Duitse burgers.

Op protesten die waren georganiseerd door de groep zijn in het verleden vele duizenden mensen afgekomen. De autoriteiten zagen zich toen soms genoodzaakt in te grijpen, bijvoorbeeld omdat mensen zich niet hielden aan de regels die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen.