Denemarken wil met Rusland object bij Nord Stream 2 bergen

KOPENHAGEN/MOSKOU (ANP/DPA) - Denemarken heeft een Russische onderneming gevraagd mee te helpen bij het bergen van een onbekend object op de bodem van de Oostzee, vlakbij de gaspijpleiding Nord Stream 2 voor Russisch gas naar Duitsland. De Russische gaspijpleidingen van Nord Stream waren circa een half jaar geleden waarschijnlijk het doelwit van een aanslag en er waren explosies.

De explosies beroofden Rusland van een belangrijke bron van inkomsten en van een middel om invloed te doen gelden in West-Europa. Duitsland, Zweden en Denemarken zijn onderzoeken gestart naar de explosies van eind september, maar Rusland wordt er doorgaans buiten gehouden. De nog steeds onopgehelderde explosies waren op de zeebodem bij het Deense eiland Bornholm.

De Deense energieautoriteiten hebben er een circa 40 centimeter lang object in een vorm van een cilinder gevonden en zeggen dat het een ongevaarlijk iets is, mogelijk een rookboei, zo maakten ze donderdagavond bekend. Om precies te weten wat het is, moet het naar de oppervlakte.

Het door Russen gedomineerde bedrijf Nord Stream 2 AG is uitgenodigd aan de berging deel te nemen. Dat is verwelkomd in Moskou. "Het is positief nieuws als de eigenaar van de pijpleiding wordt uitgenodigd voor belangrijke onderzoeken", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov vrijdag. Hij wil weten of het object iets te maken heeft met wat Rusland de terroristische aanslagen op de peperdure gaspijpleidingen noemt.