Depay scoort, juicht en leeft met God

ZEIST (ANP) - Als Memphis Depay aan de rand van het trainingsveld van het Nederlands elftal mag uitleggen waarom hij zijn beste seizoen ooit achter de rug heeft, dan hoeft de 24-jarige aanvaller van Olympique Lyon niet lang na te denken. ,,Ik speel voor God, hij is altijd bij me. Door hem voel ik me vrij en ben ik relaxed."

Vroeger als klein jongetje dribbelde hij met de bal aan de voet samen met oma naar de kerk. En van zijn moeder kreeg de 36-voudig international een Bijbel die hij pas de laatste tijd intensief aan het lezen is. ,,God was bij mij, maar ik niet altijd bij hem", probeert de in Moordrecht geboren voetballer uit te leggen. ,,Maar nu ik er voor open sta, heeft hij me zo geholpen. In het begin van het seizoen speelde ik niet eens. Ik wilde nog zwaarder gaan trainen. Maar dat hoefde helemaal niet. Kijk naar mijn lijf. Dit is voor voetbal gemaakt. Ik heb voldoende spieren en nog steeds nauwelijks vet. Dankzij God ben ik vrij in mijn hoofd en besef ik dat."

Met maar liefst negentien doelpunten en dertien assists navigeerde Depay zijn Franse ploeg naar de nieuwe editie van de Champions League. Voor Oranje scoorde hij vier keer in de laatste vijf interlands. Het gaat allang niet meer over de nieuwe hoed of peperdure Rolls-Royce van de oud-voetballer van PSV en Manchester United. Depay krijgt weer waardering als voetballer.

Doof

Iedere ochtend gaat hij voor God op zijn knieën. En als de aanvaller weer eens een doelpunt mag vieren, dan stopt hij beide vingers in zijn oren en wijst hij naar de hemel. Sommige mensen dachten dat Depay zo liet blijken dat hij doof voor alle kritiek was. Nog niet zo lang geleden was hij daar boos over geworden. ,,Maar nu leg ik uit dat ik me voor alles afsluit en aan God denk. Dat doe ik één of twee keer en als ze me dan niet geloven, dan vind ik het ook best."

God helpt hem iedere dag. Maar Depay voelt zich ook bevrijd dat hij niet alleen meer aan de zijkanten van het veld moet voetballen. ,,Tijdens onze laatste interland tegen Portugal zag mijn trainer van Lyon mij met een vrije rol in de punt van de aanval spelen. Toen onze spits er even niet was, mocht dat ook bij Lyon. Sindsdien spelen we daar met twee spitsen en scoor ik vaak. Dat heeft er altijd ingezeten. Alleen was ik soms druk met allerlei andere dingen. Nu ben ik soms doof en blind. Ik ben bezig met een mooie reis. In de zomer ga ik ook iets heel moois doen. Dat merk je nog wel, dat ga ik nog niet vertellen."

0 Reacties Doe mee met de discussie →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *