Derde FIFA-prijs gaat aan bondscoach Wiegman voorbij

ZÜRICH (ANP) - Emma Hayes (Chelsea) is tijdens het virtuele FIFA-gala The Best in Zürich uitgeroepen tot beste coach van het jaar in het vrouwenvoetbal. Sarina Wiegman, oud-bondscoach van Oranje, was een van de drie genomineerden. De huidige bondscoach van Engeland won de prijs in 2017 en 2020.

In het mannenvoetbal ging de onderscheiding naar Thomas Tuchel, de Duitse trainer die Chelsea naar de eindzege in de Champions League leidde. Hij versloeg Pep Guardiola (Manchester City) en Roberto Mancini (bondscoach Italië).

De Puskás Award, de onderscheiding voor het mooiste doelpunt van het jaar, ging naar de Argentijn Erik Lamela. Hij scoorde voor Tottenham Hotspur in de Premier League tegen Arsenal met een schot in de verre hoek achter zijn standbeen langs.

Christian Eriksen

De Sportiviteitsprijs van de FIFA ging naar het Deense nationale team en de technische en medische staf voor de professionele en waardige manier waarop ze tijdens de hartstilstand van Deens international Christian Eriksen bij het EK te werk gingen.

Christiane Endler (Olympique Lyon) en Édouard Mendy (Chelsea) werden tot beste keepers uitgeroepen.

Vivianne Miedema

Aanvalster Vivianne Miedema (Arsenal) kreeg als enige Nederlandse speelster een plek in het FIFA-wereldelftal van het jaar. Bij de mannen ontbrak een vertegenwoordiger van Oranje in het beste team van het jaar.

De Canadese Christine Sinclair (38), met 188 doelpunten de meest trefzekere international ter wereld, kreeg een oeuvreprijs. Ook Cristiano Ronaldo (Manchester United) werd als mondiaal topscorer in interlandvoetbal onderscheiden.

Fans

De FIFA Fan Award, een prijs voor buitengewone supportersacties, kwam terecht bij de fans van Denemarken en Finland voor hun voorbeeldige gedrag tijdens en na het ongeval met Eriksen in de onderlinge EK-wedstrijd in Kopenhagen.