Design Awards voor virtuele meisje Sweetie

EINDHOVEN (ANP) - De ontwerpers van het virtuele Filippijnse meisje Sweetie dat op internet pedofielen in de val lokt, waren zaterdagavond de grote winnaar van de Dutch Design Awards. Het Amsterdamse ontwerpbureau Lemz won met het computermodel in twee categorieën.

De avatar Sweetie werd ontwikkeld voor kinderhulporganisatie Terre des Hommes in de strijd tegen kindersekstoerisme. De animatie is niet van echt te onderscheiden. Ze kan praten en bewegen en ze wist in chatrooms heel snel heel veel mannen aan zich te binden die op zoek waren naar een afspraakje of seks.

,,Voor de jury is Sweetie een overtuigend voorbeeld van wat design voor ons kan betekenen. Het helpt de wereld vooruit met een interactieve aanpak van een fenomeen waarvoor velen liever de ogen sluiten. Deze eyeopener gaf de jury kippenvel’’, staat in de beoordeling.

Phonebloks

In andere categorieën waren er zaterdag onder andere prijzen voor de vernieuwde stationshal van Rotterdam Centraal en voor Phonebloks, het idee voor een mobiele telefoon met verwisselbare onderdelen.

De Dutch Design Awards worden jaarlijks uitgereikt aan het begin van de Dutch Design Week in Eindhoven. Alle genomineerden zijn te zien in een tentoonstelling. Met meer dan 200.000 bezoekers is de Dutch Design Week het grootste designevenement in Noord-Europa. De 13e editie begon vrijdag.

0 Reacties Doe mee met de discussie →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *