DI-RECT verdeelt geld Popprijs onder crew

DI-RECT gaat het volledig bedrag dat zij met het winnen van de Popprijs 2021 hebben gekregen, verdelen onder hun crew. De 10.000 euro gaat naar "die harde kern van het team" die het in deze tijden "ongekend zwaar" heeft, zei bandlid Bas van Wageningen in RTL Boulevard.

"Net zo goed als dat de jury het er meteen over uit was dat de prijs naar ons ging, waren wij het er meteen over eens dat in deze pittige tijden het volledige bedrag naar onze crew en technische jongens gaat", aldus de basgitarist. "Dat zijn boys die al jaren bij ons zijn en hard werken."

Zaterdagavond werd de Popprijs uitgereikt tijdens de digitale editie van festival Noorderslag in Groningen. De prijs bestaat uit een cheque van 10.000 euro en een beeld van kunstenaar Theo Mackaay. "Met het toekennen van de Popprijs 2021 bekroont de jury een band die zichzelf al meermaals opnieuw heeft uitgevonden en die ook in 2021 een enorm doorzettingsvermogen heeft geëtaleerd", schreef de organisatie achter de popprijs in een verklaring. De jury prees de Haagse band bovendien om zijn creativiteit in tijden waarin het voor de artiesten niet makkelijk was. "De jury is onder de indruk van de kunst om in mogelijkheden te denken en niet in problemen", staat in het juryrapport. Het nummer Soldier On, dat DI-RECT in 2020 uitbracht, is volgens de jury "hèt anthem van de coronapandemie" geworden.

De Popprijs werd voor de 35e keer uitgereikt en gaat normaal gesproken jaarlijks naar de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Vorig jaar werd de prijs wegens de coronacrisis niet uitgereikt. In de jaren daarvoor wonnen onder anderen Ronnie Flex, Kensington, Martin Garrix, Caro Emerald en De Dijk de felbegeerde prijs.