Dierenbescherming condoleert Heleen: check altijd eten huisdier

De Dierenbescherming laat weten mee te leven met Heleen van Royen, die haar parkiet verloor nadat zij hem avocado had gevoerd. Dat meldt een woordvoerder van de organisatie vrijdag. Hij waarschuwt Van Royen echter ook met klem om altijd te controleren of ongebruikelijk voedsel wel goed is voor viervoeters of vogels.

"Het eten dat in Nederland in een goede dierenwinkel wordt verkocht, is goedgekeurd en kan dus geen gevaar opleveren voor het huisdier in kwestie", legt de zegsman uit. "Maar alle vormen van voedsel die niet specifiek voor hond, kat of parkiet zijn ontwikkeld, kunnen een risico zijn, met soms dodelijke gevolgen." Dat avocado voor parkieten dodelijk is, weten niet veel mensen. "Wel bekend is bijvoorbeeld dat chocolade levensgevaarlijk is voor honden of katten. Datzelfde geldt voor druiven en rozijnen, hoe lekker honden en katten die vaak ook vinden."

De Dierenbescherming adviseert Van Royen, en andere mensen die hun geliefde huisdier voedsel buiten de gebaande paden willen geven, te kijken op valide websites op internet. De website van het Landelijke Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) bevat veel bruikbare en heldere informatie over dit onderwerp.

De schrijfster van boeken als De gelukkige huisvrouw, Godin van de jacht en SEXdagboek vertelde donderdag in talkshow HLF8 dat zij haar parkiet avocado voerde en het dier de volgende ochtend dood aantrof. "Hij lag op de rug, met de pootjes omhoog."