Dijkstra wint prijs voor beste sportboek

Erik Dijkstra heeft de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2020 gewonnen. Dijkstra schreef het boek Ali was mijn vriend. Hij is de opvolger van Frank Heinen, die vorig jaar met zijn boek Buiten de lijnen in de prijzen viel.

"Een bijzonder fascinerend verslag in tekst en beeld van de ontmoetingen van sportfotograaf Guus Dubbelman met de Amerikaanse bokslegende Mohammed Ali. Tevens is het een boek over de zwarte cultuur in Amerika en een interessante vriendschap", aldus de jury.

De Nico Scheepmaker Beker werd voor de zeventiende keer uitgereikt. In totaal werden er dit jaar 44 boektitels ingestuurd. Voor het eerst sinds de lancering van de prijs in 2005 stond er geen voetbalboek op de shortlist.

De jury bestond uit David Endt, Rivkah op het Veld, Marie-José Kleef, Wilfred van Buuren en Ruurd Edens. De trofee is vernoemd naar Nico Scheepmaker, die vanaf 1957 schreef over sport en met zijn aanpak de Nederlandse sportjournalistiek heeft veranderd. Hij was volgens de initiatiefnemers niet alleen een pionier in de sportstatistiek, maar tevens in staat sportgebeurtenissen in een bredere maatschappelijke context te plaatsen.