Directeur Cannes: slotavond was fantastisch zooitje

Van de 40.000 tot 50.000 coronatests die werden afgenomen tijdens het filmfestival in Cannes, kwamen er slechts vijftig terug met een positieve uitslag. Dat vertelt festivaldirecteur Thierry Fremaux aan Variety. "Als er één plek was waar je het virus niet kon krijgen, dan was het op het filmfestival in Cannes", aldus de Fransman.

In het interview blikt Fremaux terug op het festival, en dus ook op de blunder van juryvoorzitter Spike Lee die aan het begin van de slotavond per ongeluk al de winnaar van de Gouden Palm bekendmaakte, het hoogtepunt van de avond dat altijd voor het laatste moment wordt bewaard. "Het was wat we in het Frans een 'joyeux bordel' noemen, een fantastisch zooitje, maar het zorgde voor opleving en een sfeer die je niet vaak ziet tijdens dit soort ceremonies."

Fremaux benadrukt dat het niet ging om een geplande actie. "Absoluut niet! Ik begreep niet eens meteen wat er gebeurde. Niet iedereen in de zaal hoorde het en degenen die dat wel deden, wisten niet zeker of ze het goed hadden begrepen."

Dat gold volgens de festivaldirecteur ook voor het team achter de uitgelekte winnaar Titane. "Ze waren er niet zo zeker van dat ze het goed gehoord hadden, dus besloten toch maar even te wachten met het te vieren. Maar de zenuwen gierden hen door het lijf. Daarom zag je bij hen ook zo'n ontlading toen het dan eindelijk echt bekend werd gemaakt."