Directeur De Balie biedt excuses aan voor belagen verslaggever

Directeur Yoeri Albrecht van het Amsterdamse debatcentrum De Balie heeft excuses aangeboden voor het belagen van een journalist. Op een filmpje dat online is gedeeld, is te zien dat een verslaggever van het uiterst linkse YouTube-kanaal Left Laser Albrecht een vraag stelt en achter hem aanloopt, waarna de directeur hardhandig de microfoon uit zijn handen probeert te trekken.

Albrecht laat op Twitter weten dat hij nooit zo had moeten reageren. "Hiervoor bied ik mijn excuses aan. Het is van groot belang dat journalisten hun werk kunnen doen en met respect in gesprek blijven."

Het incident was op het Leidseplein, waar sinds donderdag een kapotgeschoten Russische tank tentoongesteld staat. Vlak daarvoor stelt de journalist de vraag: "Hebben jullie projectfinanciering vanuit de NAVO?"

NRC-columnist Christiaan Weijts stond bij Albrecht toen het gebeurde. Volgens hem werd Albrecht daarvoor ook gevraagd wat hij vindt "van het onderdrukken van de oppositie in Oekraïne". Het gesprek is daarna "pesterig, jennend, zuigend", schrijft Weijts, waarna Albrecht volgens hem genoeg heeft van "het getreiter".

Het filmpje is online veel gedeeld. Onder meer algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten liet naar aanleiding van de beelden weten dat een "royaal excuus" op zijn plaats is. "Wat hieraan vooraf is gegaan weet ik niet, maar wat ik hier zie is onbegrijpelijk en kwalijk. Van journalisten blijf je af."