Directeur Gudde: een waardeloze avond voor FC Groningen

GRONINGEN (ANP) - Algemeen directeur Wouter Gudde maakte na afloop van het verloren thuisduel met Vitesse (0-1) een aangeslagen indruk. De turbulente wedstrijd, met onder meer twee rode kaarten voor de thuisploeg en ongeregeldheden op de tribunes en op het veld, kende allerminst een normaal verloop. "Voor ons was dit een waardeloze avond", gaf hij bij ESPN toe.

Gudde somde op waarom de wedstrijd voor FC Groningen was mislukt. "Punt 1 is dat het lijkt of er een beker vol met bier tegen het hoofd van de keeper van Vitesse komt. Dat weten we nu nog niet en dat gaan we onderzoeken. We gaan kijken of we diegene die de beker gooide, kunnen identificeren en uiteraard een passende straf kunnen opleggen."

Gudde: "Er kwamen ook nog eens vijf mensen het veld op. Dat mag sowieso onze organisatie niet overkomen. Die hebben we gelukkig wel kunnen identificeren en die zullen een passende straf krijgen."

Trend

Volgens Gudde bestaat er een vermoeden dat er sprake was van een actie van studenten. "Ik weet nog niet precies wat voor mensen het waren, maar geluk bij een ongeluk weten we wel wie ze zijn."

Het gooien van bekers met bier vanaf de tribunes naar het veld kwam dit seizoen ook al bij andere wedstrijden in het betaald voetbal in Nederland voor. "Ik denk wel dat je kunt spreken van een trend", aldus Gudde.

"Het is heel simpel, daar moeten we gewoon mee ophouden. We zijn heel lang bezig geweest om iedereen weer terug in het stadion te krijgen, maar zulke incidenten horen niet thuis in een voetbalstadion. Er zal nu wel een vooronderzoek komen en dan gaan we met de KNVB in gesprek hoe zij deze zaak zien. Het ophangen van netten zou een oplossing kunnen zijn, maar liever niet. We moeten gewoon met z'n allen weer normaal gaan doen."