Dirigent Gustavo Dudamel krijgt prestigieuze Glenn Gould Prize

De wereldberoemde Venezolaanse dirigent Gustavo Dudamel heeft dit jaar de Glenn Gould Prize gekregen. De jury van de Canadese onderscheiding, die maar eens in de paar jaar wordt uitgereikt, looft de 41-jarige artiest om zijn onwrikbare geloof "dat muziek de kracht heeft levens te veranderen en de wereld te verbeteren".

Dudamel is op dit moment artistiek leider van de Los Angeles Philharmonic. Daarnaast is hij als muzikaal leider verbonden aan de Opéra national de Paris en het Simón Bolívar Symphony Orchestra in zijn geboorteland Venezuela. Dudamel ziet het als zijn roeping om nieuw publiek kennis te laten maken met klassieke muziek. Ook doet hij actief zijn best om kunst onder de aandacht te brengen bij armere gemeenschappen.

De dirigent is onder meer verantwoordelijk voor het opnemen van de muziek voor de nieuwe versie van de West Side Story, die regisseur Steven Spielberg in 2021 maakte. Ook dirigeerde hij muziek van componist John Williams voor films als Star Wars: The Force Awakens. Daarnaast verzorgde hij als dirigent de muziek tijdens de pauzeshow van de Super Bowl in 2016, toen Beyoncé en Coldplay optraden.

De prestigieuze onderscheiding, waar een geldbedrag van 100.000 dollar aan verbonden is, wordt elke twee of drie jaar uitgereikt door The Glenn Gould Foundation. De award wordt uitgereikt aan een muzikant of artiest die zijn best heeft gedaan om de mensheid te verrijken door middel van muziek. De prijs ging in het verleden naar grootheden als Yo-Yo Ma, Leonard Cohen en Philip Glass.