Discovery zendt ‘haatserie’ van Steven Spielberg uit

Discovery Channel zendt in Nederland vanaf zondag een nieuwe documentaireserie van producent Steven Spielberg uit. In het zesdelige Why We Hate verkennen de makers haat en conflict in de wereldgeschiedenis. Zij proberen de vraag te beantwoorden waar haat vandaan komt en of er een oplossing te vinden is tegen haat.

De serie belicht alle vormen van haat en intolerantie: van pesterijen op het schoolplein en trollen op social media, tot de Holocaust of de genocide in Rwanda. In de afleveringen komen gezaghebbende wetenschappers aan bod die vertellen over onderzoeken op het gebied van psychologie, biologie en neurowetenschap op het gebied van haat. Onder anderen de vermaarde Nederlandse primatoloog Frans de Waal komt aan bod.

Ook voert de serie slachtoffers en daders van haatmisdrijven op die vertellen over hun ervaringen. "Dit is geen serie die alleen vastlegt wat er gebeurt; het is een onderzoek - een poging om te begrijpen waarom wij haten, door middel van wetenschap en door het begrijpen van onze gemeenschappelijke humaniteit", stellen producenten Steven Spielberg en Alex Gibney in een korte verklaring. "Haat zit in ons DNA. Als we begrijpen waarom we handelen zoals we doen, dan kunnen we ook ons gedrag veranderen. Dit is wat ons ‘mens-zijn’ uniek maakt."