Disney benoemt voor het eerst vrouwelijke voorzitter bestuur

Voor het eerst in de 98-jarige geschiedenis van het Amerikaanse Walt Disney krijgt het entertainment- en mediaconcern een vrouwelijke voorzitter van het bestuur. Susan Arnold, die al veertien jaar in het bestuur van Disney zit, neemt de voorzittershamer over van Bob Iger.

Iger stopte in 2020 al als topman van Disney en werd opgevolgd door Bob Chapek. Hij bleef nog bijna twee jaar aan als voorzitter van Disney, maar maakt eind dit jaar plaats voor Arnold. "In deze nieuwe rol als voorzitter van het bestuur kijk ik er naar uit de langetermijnbelangen van Disney's aandeelhouders te vertegenwoordigen en nauw samen te werken met Bob Chapek", aldus Arnold in een verklaring.

Iger was sinds 2005 de hoogste baas bij Disney. Onder zijn bewind werd onder meer Lucasfilm overgenomen, waardoor Disney de rechten op de Star Wars-franchise en Indiana Jones in handen kreeg. Iger is ook de grote man achter het inlijven van de entertainmenttak van 21st Century Fox, waarmee tientallen miljarden dollars gemoeid waren. Zijn vertrek betekent het einde van een tijdperk voor Disney.

De 67-jarige Arnold bekleedde eerder functies bij consumentengoederenfabrikant Procter & Gamble, fastfoodketen McDonald's en de internationale investeringsmaatschappij Carlyle.