Disney brengt prijzenfavoriet Nomadland sneller op streaming uit

Het drama Nomadland, een van de grote prijswinnaars van het afgelopen filmseizoen, zal ook in Nederland sneller dan verwacht te zien zijn op Star, het nieuwe merk van streamingdienst Disney+. De film met Frances McDormand in de hoofdrol wordt vanaf 30 april online aangeboden op Star, een paar dagen na de uitreiking van de Oscars waarvoor Nomadland als een van de favorieten geldt.

Dat heeft hebben producent Searchlight Pictures en Disney donderdag bekendgemaakt. Nomadland krijgt in theorie in Nederland een bioscooprelease vanaf 25 maart. Maar gezien de huidige coronamaatregelen is het goed mogelijk dat de theaters op die datum nog niet open zijn. Dat betekent dus dat het window dat bioscopen exclusief deze meervoudige prijswinnaar kunnen vertonen heel klein gaat worden.

Frances McDormand speelt in het drama, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse journalist Jessica Bruder, een weduwe die met een wit busje het land intrekt wanneer ze door de economische crisis van 2008 haar huis is kwijtgeraakt. De film schetst de subcultuur van de nieuwbakken nomaden op leeftijd die in campers op pad gaan om hun geluk elders te beproeven.

Prijzen

Nomadland won de afgelopen maanden al bijna tweehonderd prijzen, waaronder een Gouden Leeuw, twee Golden Globes en publieksprijzen op talloze grote festival zoals Toronto en Chicago. De film geldt ook als een van de grote favorieten bij de uitreiking van de Oscars eind april. McDormand won al twee keer eerder het beeldje voor beste actrice, voor Fargo en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Ook in de VS werd de film tegelijkertijd in de bioscoop en op streamingdienst Hulu, ook van Disney, uitgebracht. Nu een groot deel van de Amerikaanse bioscopen nog altijd gesloten zijn, gaan steeds meer filmstudio's over op 'hybride' releases, waarbij de film tegelijkertijd in de bioscoop uitkomt en op een streamingservice te zien is. Warner Bros. kondigde zelfs aan in 2021 alle films van de studio zowel in de filmhuizen als op streamingservice HBO Max, waarvan Warner eigenaar is, uit te brengen.