Dit jaar geen Popprijs tijdens Eurosonic Noorderslag

Er wordt dit jaar geen Popprijs uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag. Dat hebben organisatoren Ntb en Buma Cultuur besloten. Het besluit werd genomen omdat de muzieksector dit jaar zo hard werd geraakt, dat de organisatie het ongepast vindt.

Met dit besluit vragen de organisatoren meer aandacht voor "de nijpende situatie waarin de cultuursector zich momenteel bevindt". Volgens Frank Helmink, de directeur van Buma Cultuur, was het echter geen makkelijk besluit. "Het grote aantal gedwongen ontslagen, componisten en muzikanten die voor een groot deel hun inkomsten zijn kwijtgeraakt, evenementen en festivals die niet door kunnen gaan, organisaties en bedrijven die interen op hun moeizaam opgebouwde reserves en ternauwernood kunnen overleven, vormen niet het juiste decor voor een prijsuitreiking."

Het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is, blijft niet in de kas. De volledige 10.000 euro gaat naar componisten, tekstschrijvers en uitvoerende muzikanten die het moeilijk hebben tijdens de coronacrisis.

De Popprijs wordt al sinds 1986 uitgereikt op het Groningse festival. Het wordt gezien als één van de belangrijkste prijzen in de Nederlandse popcultuur. Onder anderen Floor Jansen, Ronnie Flex, Kensington, Martin Garrix en New Wave namen de prijs al eens mee naar huis. Voor die laatste, een rapformatie bestaande uit onder anderen Lil' Kleine, Jonna Fraser en Ronnie Flex, betekende de prijs het begin van een grote carrière.