Djokovic na ruim half jaar terug op 1, Griekspoor naar plek 59

MELBOURNE (ANP) - Novak Djokovic is na ruim een half jaar terug aan kop van de wereldranglijst. De Servische tennisser nam de eerste plaats over van de Spanjaard Carlos Alcaraz door de Australian Open te winnen. Djokovic was in juni vorig jaar van de bovenste plek gestoten door Daniil Medvedev uit Rusland.

De 35-jarige Serviër mocht afgelopen jaar niet meedoen aan de Australian Open, omdat hij zich niet wil laten vaccineren tegen het coronavirus. Djokovic moest om dezelfde reden ook de toernooien in Noord-Amerika overslaan, waaronder de US Open. Het zorgde ervoor dat hij wegzakte op de wereldranglijst.

Djokovic begon twee weken geleden als nummer 5 van de wereld aan de Australian Open. Omdat de coronaregels zijn opgeheven, was hij nu wel welkom in Melbourne. De Serviër veroverde met overmacht zijn 22e grandslamtitel, waarmee hij niet alleen recordhouder Rafael Nadal evenaarde, maar zich dus ook weer de mondiale nummer 1 mag noemen.

Tallon Griekspoor bereikte op de Australian Open de derde ronde en klom op de wereldranglijst naar de 59e plaats. Botic van de Zandschulp, die het in de tweede ronde moest afleggen tegen Griekspoor, zakte naar de 35e positie.