Dj’s kijken reikhalzend uit naar uitreiking Gouden RadioRing

De Gouden RadioRing is al jaren de meest prestigieuze Nederlandse radioprijs. Jan-Willem Roodbeen, Michiel Veenstra en Mattie & Marieke behoren dit jaar tot de vijf kanshebbers van het 'sieraad' dat donderdag wordt uitgereikt. Vooral Veenstra is met zijn pas twee jaar oude programma KINKSTART een opvallende genomineerde. "Ik denk dat Qmusic of NPO Radio 2 de grote kanshebbers zijn", vertelt hij lachend aan het ANP. "Die hoeven maar één keer te blazen en ik sta niet meer rechtop."

Veenstra, die ook programmadirecteur bij de alternatieve muziekzender KINK is, is dan ook al enorm blij met een nominatie. "Als we hiermee wat meer bekendheid en luisteraars krijgen, is dat al winst", vertelt hij. Veenstra is echter wel zenuwachtig voor de uitreiking, maar niet vanwege de prijs zelf. "Vooral omdat ik een coronatest moet doen", lacht de dj, die zichzelf een 'medisch watje' noemt. "Ik ben als de dood dat ik daar straks wit weggetrokken op de grond lig."

Die 'grote kanshebber' van NPO Radio 2 is Jan-Willem Roodbeen met zijn programma Jan-Willem Start op, dat hij samen met sidekick Jeroen Kijk in de Vegte presenteert. Voor hem zou de ring een bekroning op het harde werk zijn, vertelt hij. "Ik ga tegenwoordig nog eerder naar bed dan m'n jongste kind van zeven", lacht hij. "Maar dat doe ik met liefde, want een ochtendshow is altijd mijn grootste droom geweest. Die prijs moeten mensen je gunnen, dat kun je niet afdwingen. Dat kan je proberen door heel hard te gaan schreeuwen, maar dat is niks voor mij."

Clichés

Mattie Valk maakt dit jaar voor de tweede keer op rij kans voor het ochtendprogramma dat hij samen met Marieke Elsinga presenteert op Qmusic. "Ik kan alleen maar in clichés praten", zegt de dj lachend. "Natuurlijk wil je graag winnen, maar het is echt al een eer als je wordt genomineerd. Het is zo mooi dat je hoort bij het rijtje van beste of populairste radioprogramma's."

Vorig jaar ging de RadioRing naar Veronica Inside. Mattie, die dit jaar ook kans maakt op de Zilveren Radioster voor beste presentator, vindt het lastig om zijn kansen in te schatten. "Je weet het nooit. Ik zit al jaren in de zaal en ik zit altijd verkeerd. Het is niet te voorspellen, het is aan de luisteraars. Dat is ook het mooie van deze prijs; dat je ziet hoe loyaal de luisteraars zijn aan een programma."

Livestream

Op donderdag wordt tijdens het Gouden RadioRing Gala, dat sinds 2006 wordt georganiseerd door AVROTROS, bekendgemaakt wie de prijs mee naar huis mag nemen. De genomineerden zijn aanwezig, maar het publiek kan de uitreiking via een livestream volgen. De andere kanshebbers zijn het NPO Radio 5-programma Arbeidsvitaminen en het SLAM!-programma The Boom Room.

Daarnaast worden ook de Zilveren Radiosterren Man en Vrouw uitgereikt. Naast Mattie, maken daar ook Tim op het Broek en Domien Verschuuren kans op. Om de vrouwelijke tegenhanger van die prijs strijden Annemieke Schollaardt, Emmely de Wilt en Marieke Elsinga. De Marc