‘DNA-onderzoek Vaatstra verloopt voorspoedig’

LEEUWARDEN (ANP) – De eerste week waarin mannen DNA konden afstaan in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra in 1999 is voorspoedig verlopen. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM). Maar hoeveel mannen zich tot nu toe precies hebben gemeld in de eerste afnameweek, wilde het niet zeggen. ,,We geven geen tussenstand'', aldus een woordvoerder zaterdag.

Marianne Vaatstra was 16 jaar toen ze in mei 1999 werd verkracht en vermoord in een weiland in de buurt van het Friese Veenklooster. Politie en justitie hopen met het DNA-onderzoek een familielid van de dader op het spoor te komen. Medewerking aan het onderzoek is op vrijwillige basis.

Het OM wilde wel cijfers van zaterdag kwijt: de opkomst was ongeveer 70 procent. Van de 2200 mannen die voor deze dag waren opgeroepen, kwamen er circa 1500 opdagen om DNA af te staan.

In totaal zijn 8080 mannen uitgenodigd voor het onderzoek, dat tot en met donderdagavond loopt. Daarna verwacht het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) minstens 5 maanden nodig te hebben voor laboratoriumonderzoek.