Documentaire over explosie Beiroet gratis op filmplatform

Precies een jaar na de verwoestende explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet komt een documentaire uit over de ramp: The Sound Of Broken Glass. Na de première op 4 augustus is die een week lang gratis te zien op filmplatform Cinetree.

Op 4 augustus 2020 kwamen ruim 200 mensen om het leven en raakten zo'n 6000 mensen gewond door een enorme explosie in de haven van Beiroet. Na een brand in een loods ontplofte een grote partij ammoniumnitraat. De explosie richtte grote schade aan en maakte duizenden mensen dakloos.

De documentaire vertelt het verhaal nadat de explosie uit het nieuws verdwijnt. Journalist en filmmaker Marcel van der Steen filmde ter plaatse voor Giro555, maar besloot om langer te blijven. Toen de andere camera’s de stad weer verlieten, ging hij in gesprek met de inwoners.

"Ik zag dat het verhaal nog lang niet verteld was. Ik begrijp hoe nieuws werkt, ik heb het zelf jaren verslagen. Maar ik wilde vooral het verhaal erna vertellen, hoe het is om op te moeten krabbelen in een land dat niet functioneert", vertelt Van der Steen. "Waar niemand voor je zorgt en je het alleen maar zelf kan doen. Dat maakt het een verdrietige en inspirerende film tegelijk. De omstandigheden zijn ellendig, maar de mensen die ik volg zijn prachtig."