Doden bij onlusten in Papoea

WAMENA (ANP/RTR/AFP) - In de Indonesische provincie Papoea zijn maandag opnieuw onlusten uitgebroken. Zeker twintig mensen kwamen om het leven en 65 anderen raakten gewond in de stad Wamena, meldt een legerwoordvoerder.

Honderden betogers gingen de straat op in de centraal gelegen stad. Zij staken huizen en winkels in brand. Volgens de woordvoerder is de situatie nu stabiel. Ook in de provinciale hoofdstad Jayapura braken rellen uit. Daar vuurden veiligheidstroepen waarschuwingsschoten af om de stenengooiende betogers uiteen te jagen.

De protesten in Wamena waren naar verluidt ontstaan nadat een leraar racistische opmerkingen naar een Papoea had gemaakt, aldus de Indonesische nieuwssite Kompas.com.

In de provincies Papoea en West-Papoea is het al weken onrustig. Duizenden inwoners van de regio demonstreren al weken tegen racisme en discriminatie en voor zelfbestuur. Aanleiding was het met geweld uiteenjagen van demonstraties van studenten uit dat gebied in de stad Soerabaja op het eiland Java. De Indonesische regering heeft inmiddels duizenden militairen naar de regio gestuurd.