Doden en gewonden bij botsingen op Westelijke Jordaanoever

NABLUS (ANP/AFP) - Twee Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen. Het gaat volgens het Israëlische leger om een hoge commandant van de militie Al-Aqsa Martelarenbrigades en "een andere terrorist die in het huis was".

Er zijn ongeveer dertig Palestijnen gewond geraakt, meldt het Rode Kruis. Het Israëlische leger zegt dat een vuurgevecht ontstond toen troepen in Nablus de woning van een gezochte man omsingelden. Ook in andere delen van de bezette stad ontstonden botsingen met het leger. Er werden onder meer stenen naar militairen gegooid.

De Israëlische veiligheidsdiensten voeren al maandenlang bijna dagelijks operaties uit op de Westelijke Jordaanoever, waarbij de focus ligt op militanten van Islamitische Jihad. De nieuwe confrontaties komen kort na het begin van een wapenstilstand die de groepering en Israël hadden gesloten na drie dagen vol geweld.

Israël startte vrijdag met het "preventief" bombarderen van posities van Islamitische Jihad in de Gazastrook. Militanten in dat gebied reageerden daarop met het afvuren van meer dan duizend raketten. Er stierven 46 Palestijnen en ook vielen er zo'n 360 gewonden. Het staakt-het-vuren, dat tot stand kwam met hulp van Egypte, ging zondagavond in.