Dodental door uitbarsting vulkaan op Java loopt verder op

JAKARTA (ANP) - Het dodental na de uitbarsting van vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java zaterdag is opgelopen tot zeker 22, heeft het nationale rampenbestrijdingsbureau dinsdag gemeld. Zondag stond het dodental nog op veertien. Zeker 68 mensen raakten gewond, veel van hen hebben brandwonden. Bovendien zijn nog 27 mensen vermist.

Volgens het bureau kwamen de meeste slachtoffers om het leven doordat ze werden getroffen door vulkanisch puin. Veel slachtoffers zouden zo veel brandwonden hebben opgelopen dat de identificatie moeizaam verloopt. Tot nu toe zijn dertien slachtoffers geïdentificeerd.

Door de vulkaanuitbarsting en de grote hoeveelheden as die daarbij neerkwam op de omliggende dorpen, moesten bijna tweeduizend mensen evacueren. Volgens het rampenbureau worden ze tijdelijk opgevangen in onder meer moskeeën en overheidsgebouwen.

De vulkaan Semeru vormt de hoogste berg op Java, met een hoogte van bijna 3700 meter. Sinds december vorig jaar is de vulkaan meerdere keren uitgebarsten. Indonesië ligt in de 'ring of fire', een gebied in de Grote Oceaan met bijna 130 actieve vulkanen waar ook veel aardbevingen voorkomen.