Dodental na aanslag in moskee Pakistan loopt op naar ruim tachtig

PESHAWAR (ANP/AFP/RTR) - Een aanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar heeft aan zeker 83 mensen het leven gekost. Een ziekenhuis in de plaats, in het noorden van Pakistan op zo'n 40 kilometer van de grens met Afghanistan, meldt dat nadat er vannacht meer lichamen van slachtoffers binnen werden gebracht.

Maandag blies een zelfmoordterrorist zich met een krachtige bom op in een grote en drukbezochte moskee in de stad, waar op dat moment zo'n vierhonderd mensen aanwezig waren. Een woordvoerder van het ziekenhuis spreekt naast de dodelijke slachtoffers van zo'n 150 gewonden. Ook zouden nog niet alle slachtoffers onder het puin vandaan zijn gehaald.

Vlak bij de moskee, die door de explosie is verwoest, bevinden zich het hoofdkwartier van de plaatselijke politie, een kantoor van de Pakistaanse contraterrorisme-eenheid, een hoofdkwartier van de speciale politie-eenheid 'de grensreserve' en andere veiligheidsdiensten. Het zou gaan om een van de strengst beveiligde gebieden van de stad.

TTP

Volgens Pakistaanse media hebben de terroristische Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) de verantwoordelijkheid opgeëist. De TTP is een verzameling groepen van soennitische extremisten, voornamelijk van de bevolkingsgroep van de Pathanen (Pashtun), die etnisch en ideologisch, maar niet organisatorisch verwant zijn aan de Afghaanse Taliban.

VN-chef António Guterres heeft de aanslag veroordeeld als afgrijselijk. De Pakistaanse premier Shehbaz Sharif zei dat de terroristen "angst proberen te zaaien door zich te richten op degenen die Pakistan verdedigen".

In maart vorig jaar viel een zelfmoordterrorist van terreurbeweging Islamitische Staat een sjiitische moskee in Peshawar aan, waarbij 64 doden vielen. Het was de dodelijkste terreuraanslag in Pakistan sinds 2018.