Dodental overstromingen in België opgelopen tot 41

NAMEN (ANP) - Het aantal mensen in België dat door het recente noodweer en de overstromingen het leven heeft verloren, is opgelopen tot 41. Er worden in Wallonië ook nog steeds twee mensen vermist, zei de Waalse minister-president Elio Di Rupo dinsdag op een persconferentie in Namen, samen met de premier van België, Alexander De Croo.

Volgens Di Rupo zijn "maar liefst 202 van de 262 Waalse gemeenten getroffen door de watersnoodramp. Dat geeft u een idee van de omvang van dit drama." De regering erkent de overstromingen van 14 tot 16 juli als natuurramp, waardoor de getroffen gemeenten een beroep kunnen doen op het regionale rampenfonds. Inwoners kunnen aankloppen voor financiële compensatie voor schade.

Di Rupo kondigde ook een pakket maatregelen aan om de heropbouw en het herstel van het gebied in goede banen te leiden. Zo komt er een speciaal commissariaat dat die inspanningen moet coördineren. Er wordt rekening mee gehouden dat de wederopbouw een jaar of meer in beslag kan gaan nemen.

Premier De Croo zei dat Wallonië kan blijven rekenen op federale steun. Er zijn onder meer 250 militairen aanwezig in het gebied om bij het opruimen van het puin te helpen.