Dodental Samoa door mazelen loopt op

APIA (ANP/RTR) - Door de mazelenuitbraak in de afgelegen eilandenstaat Samoa zijn inmiddels 42 mensen overleden. Bijna 3200 mensen zijn ziek, melden de autoriteiten. Eerder werd de noodtoestand al uitgeroepen. Zeker twintig kinderen en drie zwangere vrouwen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De scholen in Samoa, dat bij Australië en Nieuw-Zeeland ligt, zijn vanwege de uitbraak gesloten. Van de 200.000 mensen die er wonen, zijn er inmiddels ruim 50.000 gevaccineerd. Nieuw-Zeeland levert medische teams die in Samoa slachtoffers ondersteunen. Het VN-kinderfonds UNICEF stuurde al 110.000 doses van het mazelenvaccin.

"De gezondheidszorg in Samoa staat onder zware druk", zei de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken vrijdag. Volgens hem groeit het aantal zieke mensen snel.

De mazelen zijn zeer besmettelijk en komen overal in de wereld voor. In Duitsland keurde het parlement deze maand een voorstel goed om ouders te verplichten hun kinderen te laten inenten. Ook in Nederland komt de ziekte nog voor. Op Urk was dit jaar sprake van een lokale uitbraak.