Doelman Stekelenburg hoopt op terugkeer in Oranje

AMSTERDAM (ANP) - Maarten Stekelenburg hoopt dat bondscoach Frank de Boer hem opneemt in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de komende duels in de WK-kwalificatie met Turkije, Letland en Gibraltar. "Ik reken op niets, maar het zou leuk zijn als ik er weer bij zou zitten", zei de doelman na de zege van Ajax op FC Groningen (3-1).

De 38-jarige doelman speelde zijn laatste en 58e interland op 13 november 2016 in Luxemburg. Daarna raakte de keeper uit beeld omdat hij nauwelijks speeltijd kreeg bij AS Monaco, Southampton en Everton. "Ik heb nooit bedankt voor het Nederlands elftal, maar je moet natuurlijk wel veel spelen om in aanmerking te kunnen komen", beseft hij.

Stekelenburg mag zich op dit moment eerste doelman van Ajax noemen, omdat André Onana een schorsing van 12 maanden moet uitzitten. De doelman uit Kameroen is in beroep gegaan bij het CAS. Hij vindt zijn straf buitensporig zwaar, omdat hij het verboden middel furosemide per ongeluk zou hebben ingenomen. Zijn advocaat verwacht dat het internationaal sporttribunaal pas komende zomer uitspraak doet. Dat betekent dat Stekelenburg het seizoen als eerste keeper afmaakt.

Voorlopige selectie

De Boer komt zondag rond 20.00 uur met zijn voorlopige selectie voor de eerste duels in de WK-kwalificatie. "We hebben in Nederland niet zoveel wereldkeepers als in Duitsland", zei Stekelenburg over zijn kansen. "Maar ik las dat Jasper Cillessen weer fit is. Dat is wel goed nieuws voor Oranje. Verder hebben we ook nog wel wat talentvolle keepers", doelman hij op Joël Drommel, Marco Bizot en Justin Bijlow. Tim Krul maakt de laatste interlands ook steeds deel uit van de selectie van het Nederlands elftal.

Stekelenburg debuteerde op 3 september 2004 tijdens een duel met Liechtenstein (3-0) in Oranje. Hij was een van de uitblinkers van het Nederlands elftal op het WK van 2010, met onder meer een prachtige redding op een schot van Kaka in de gewonnen kwartfinale tegen Brazilië (2-1). Hij bleef in 26 van zijn 58 interlands zonder tegentreffer.