Doelman Stekelenburg: nu begint het toernooi eigenlijk pas

AMSTERDAM (ANP) - De manier waarop Oranje de groepsfase van het EK doorliep, zorgde voor tevredenheid bij Maarten Stekelenburg. De doelman waakt echter voor te veel euforie. "Ons doel was om groepswinnaar te worden. 9 punten uit drie duels is natuurlijk fantastisch. Maar nu begint het toernooi eigenlijk pas", zei Stekelenburg na de zege van 3-0 op Noord-Macedonië.

Supporters zongen tijdens de tweede helft in de Johan Cruijff ArenA "kampioenen, olé, olé!". Stekelenburg: "Ik heb eerdere toernooien meegemaakt, ik weet hoe het werkt. Als je wint, worden we kampioen. Als dat zo makkelijk was, waren we dat wel vaker geworden. Nu kun je geen offday meer hebben."

Tegen Noord-Macedonië gaf Oranje wel wat kansen weg, net als in het openingsduel met Oekraïne. "Ik denk dat we goede momenten hebben laten zien in de eerste drie wedstrijden", vindt Stekelenburg. "Het laatste kwartier was het een soort tenniswedstrijd. Dat moet er wel uit. De stand liet het natuurlijk toe. Ik ben altijd bezig met het houden van de 'nul'. Dat wordt dan wat lastiger. Ook in de eerste helft was er een fase dat we Noord-Macedonië te veel ruimte gaven en zij er doorheen konden voetballen. Ook rond de zestien van ons lieten we te veel ruimte aan ze. Er zijn genoeg dingen die beter moeten. Maar als je de resultaten ziet die we de laatste wedstrijden geboekt hebben, geeft dat wel vertrouwen."

Nederland weet woensdagavond wie de tegenstander in de achtste finales wordt. "Het maakt op zich niet zo heel veel uit. We hebben een doel. Je hoopt zo lang mogelijk de grote landen te ontlopen, maar daar heb je op dit moment geen invloed meer op", zei de 38-jarige Stekelenburg, die in 2010 met Oranje de WK-finale van Spanje verloor (0-1).