Doelman Zoet wil er een streep onder zetten

ZEIST (ANP) - Niet Virgil van Dijk, Memphis Depay of Frenkie de Jong maar Jeroen Zoet trok de meeste aandacht rond de eerste training van het Nederlands elftal voor de komende interlands tegen Noord-Ierland en Estland in de EK-kwalificatie. "Ik snap dat wel een beetje", zei hij tegen de journalisten om hem heen. "Maar PSV heeft excuses gemaakt. Laten we er een dikke streep onder zetten."

Zoet staat in de schijnwerpers door het besluit van trainer Mark van Bommel dat Lars Unnerstall het doel van PSV tegen Willem II moest verdedigen. "Natuurlijk was dat enorm balen", vertelt hij. "Maar als er een iemand kritisch op mij is dan ben ik dat zelf wel. En ik zal mezelf nooit boven de ploeg stellen."

Alsof de 28-jarige doelverdediger het al niet lastig genoeg had, kreeg hij pas vlak voor de warming-up van het duel met Willem II te horen dat niet hij maar Robbin Ruiter de tweede keeper van PSV zou zijn. Trainer Mark van Bommel zou hem zo willen beschermen voor aandacht van de media. Vervolgens wandelde de 11-voudig international verloren rond in het stadion. "In de rust heb ik mijn ploeggenoten nog succes in de kleedkamer gewenst. Daarna ben ik in de spelersbus gaan zitten. Dat leek me wel handig."

"Het is over"

Zoet keek daar de tweede helft van het duel met Willem II, met toegesnelde cameraploegen en fotografen rond de bus. "Dat is niet wat je wil en dat had niet gehoeven", vertelt de geboren Veendammer. "Maar nogmaals, er is excuses aangeboden. Voor mij is het over."

Kan Zoet na de interlandperiode nog met een goed gevoel terug naar PSV? Wil hij nog wel onder trainer Mark van Bommel trainen en voetballen? "Natuurlijk", zegt hij. "Ik speel vanaf mijn vijftiende bij PSV. Ik vind het veel erger hoe het nu met de club gaat. Dat we zo ver op achterstand zijn gekomen", aldus de keeper die de afgelopen zes jaar eerste keus in Eindhoven was. "Ik wil weer laten zien hoe goed ik kan keepen."

"Arm over zijn schouder"

Te beginnen komende week bij het Nederlands elftal, waar hij de laatste jaren tweede keus achter doelman Jasper Cillessen was. Ronald Koeman vertelde dat hij Zoet bewust niet heeft laten vallen. "Zie het als een arm die ik over zijn schouder sla", zei de bondscoach, die geen goed woord over had over de manier waarop PSV met Zoet is omgesprongen. "Maar goed, bij PSV zelf weten ze ook dat het anders had gemoeten."

Koeman liet wel in met midden of Zoet of Marco Bizot zijn tweede keeper voor de komende interlands tegen Noord-Ierland en Estland is. "Voor mij is deze andere omgeving misschien wel even goed", zei Zoet. "We kunnen ons zaterdag kwalificeren voor het EK. Daar gaat het nu om."