Doetinchem ‘houdt rekening’ met samenkomst supporters Graafschap

DOETINCHEM (ANP) - De gemeente Doetinchem houdt er rekening mee dat supporters van De Graafschap woensdagavond bij de wedstrijd tegen Helmond Sport opnieuw naar het stadion komen, laat een woordvoerder van de burgemeester weten. Vorige week vrijdag kwamen na de wedstrijd tegen Jong Ajax enkele honderden supporters naar stadion De Vijverberg, ondanks de oproep van de gemeente om vanwege de coronacrisis thuis te blijven.

Als De Graafschap de wedstrijd woensdag wint, promoveert de club naar de Eredivisie. "Je kunt dan niet verwachten dat supporters voor wie zo'n voetbalclub als een religie is, ook echt thuisblijven omdat de burgemeester daartoe oproept", zegt de woordvoerder. Hij wil evengoed benadrukken dat naar het stadion komen ook woensdag "echt niet mag. Het aantal besmettingen in de Achterhoek is te hoog en de ziekenhuizen liggen vol. Onze boodschap blijft dan ook: kijk de wedstrijd thuis en vier een eventueel feestje ook thuis."

Vorige week greep de politie niet in toen supporters ondanks de oproep om thuis te blijven toch naar De Vijverberg kwamen. De samenkomst verliep volgens de woordvoerder "ordelijk. De situatie stond onder streng toezicht en is beperkt gebleven tot het parkeerterrein. Na het vertrek van de spelersbus zijn supporters snel naar huis gegaan."

Spanningsveld

Het is voor de burgemeester "een spanningsveld", aldus de woordvoerder. Enerzijds moet voorkomen worden dat er door de samenkomst van supporters mogelijk mensen besmet raken met corona. "Anderzijds moeten we de openbare veiligheid waarborgen. Wat denk je dat er gebeurt als je direct handhaaft als supporters naar het stadion toekomen?" Achter de schermen bereidt de gemeente zich samen met de politie, het Openbaar Ministerie en De Graafschap voor op "verschillende scenario's". Er worden extra voorzorgsmaatregelen getroffen, maar wat die precies inhouden kan de woordvoerder niet delen.

Na de samenkomst van vrijdag werden een persfotograaf mishandeld en andere journalisten belaagd. Daarover zegt de woordvoerder: "Het uitgangspunt is het bewaken van de openbare orde en veiligheid. Daar valt ook onder dat journalisten hun werk moeten kunnen doen."

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem laat weten dat de zorg extra patiënten op dit moment "gewoon niet aankan. Het is nu al te druk, laat staan dat het aantal besmettingen toeneemt doordat mensen zich niet aan de coronamaatregelen houden", aldus een woordvoerster. "We gunnen de supporters dat De Graafschap wint, maar vragen wel om zich net als iedereen aan de regels te houden."