Donderdag geen formatiegesprekken bij Hamer door ‘volle agenda’s’

DEN HAAG (ANP) - Donderdag zijn er geen gesprekken met de partijen die in beeld zijn voor de formatie en informateur Mariëtte Hamer. Volgens ingewijden is het vanwege drukke agenda's niet mogelijk om bij de informateur langs te gaan.

De bronnen konden niet precies zeggen wat de gesprekken in de weg staat. Maar partijleiders Sigrid Kaag (D66) en Mark Rutte (VVD) zijn als respectievelijk demissionair minister van Buitenlandse Zaken en premier nauw betrokken bij de crisisaanpak omtrent Afghanistan. Vorige week werden formatiegesprekken al kort afgebroken vanwege crisisoverleg over het land.

De situatie in Afghanistan verergerde donderdag, na een vermoedelijke zelfmoordaanslag bij de luchthaven van de hoofdstad Kabul. Daarvoor werd bekend dat het vliegveld gesloten is en Nederland niet langer mensen kan evacueren.

Woensdag spraken Kaag en Rutte met partijleiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Wopke Hoekstra (CDA). Segers ziet de kloof tussen zijn partij en de VVD en D66 groter worden en noemt het document waar ze aan gewerkt hebben "duidelijk liberaal". Hij wil dat Rutte en Kaag de knoop doorhakken of ze nog verder met de ChristenUnie willen praten.