Dorpen Turkije geëvacueerd wegens bosbranden

ISTANBOEL (ANP/DPA/AFP) - In Turkije zijn in de nacht van zaterdag op zondag in de buurt van de populaire vakantieplaats Bodrum verschillende dorpen geëvacueerd wegens de daar woekerende bosbranden. Burgemeester Ahmet Aras zei dat honderden mensen met boten over zee in veiligheid zijn gebracht. Op zondagochtend moesten volgens televisiezender NTV ook de inwoners van een dorp in de naburige provincie Antalya hun huizen ontvluchten.

Het Russische consulaat in Antalya meldde dat onder de geëvacueerden in Bodrum ook honderd Russische toeristen zijn, wier kuuroord aan de rand van de stad werd bedreigd.

De zuidkust van Turkije wordt sinds woensdag geteisterd door tientallen bosbranden. Het gaat om de zwaarste branden sinds jaren. De branden hebben tot dusverre zes levens gekost en meer dan driehonderd mensen moesten medisch worden behandeld.

Sterke wind

Minister van bosbouw Bekir Pakdemirli zei zondag dat inmiddels 107 van de in totaal 112 branden geblust zijn. De sterke wind bemoeilijkt volgens hem echter het blussen van de laatste vijf. Ook is het erg heet in het gebied, met temperaturen rond de 40 graden.

Duizenden brandweerlieden werken om het vuur te bestrijden. Ook worden drones en 45 blushelikopters ingezet. Er is echter veel kritiek op de Turkse regering, omdat het land geen blusvliegtuigen heeft, die meer water over een groter gebied kunnen verspreiden. Rusland, Iran en Oekraïne helpen inmiddels met 16 blusvliegtuigen.