Drie tegenstanders voor Erdogan bij Turkse presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/DPA) - Recep Tayyip Erdogan (69) krijgt bij de aankomende presidentsverkiezingen te maken met drie tegenstanders volgens de officiële kandidatenlijst. De belangrijkste uitdager van de zittende president is de leider van de grootste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij CHP, Kemal Kilicdaroglu (74). Hij voert campagne namens zes partijen.

De zes partijen hopen door gezamenlijk op te trekken meer kans te maken om Erdogan te verslaan. Kilicdaroglu werd na enige onenigheid uiteindelijk als kandidaat gekozen. De burgemeesters van Istanbul en Ankara, Ekrem Imamoglu en Mansur Yavas, worden vicepresident als de oppositiekandidaat als winnaar uit de bus komt.

De andere presidentskandidaten zijn Muharrem Ince en de nationalistische Sinan Ogan. Ince was in 2018 de belangrijkste tegenstander voor Erdogan als kandidaat voor de CHP. Ditmaal doet hij mee voor een door hemzelf opgerichte partij. Volgens de peilingen staat Ince ver achter Erdogan en Kilicdaroglu. Ook Onan worden weinig kansen toegedicht.

Bij de eerste stemming op 14 mei moet een kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen krijgen voor de overwinning. Gebeurt dat niet volgen twee weken later verkiezingen tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. Op 14 mei wordt ook het Turkse parlement gekozen.