Dries Roelvink kijkt anders naar geloof na deelname Amazing Grace

Zanger Dries Roelvink is anders tegen het leven en de dood aan gaan kijken na zijn deelname aan EO-gospelprogramma Amazing Grace. "Ik had jarenlang een angst voor de dood en gospel heeft me een tikje geholpen", zegt de zanger in gesprek met het ANP. "Zou er dan toch iets na het leven komen?"

In Amazing Grace zingen acht zangers en zangeressen onder begeleiding van coaches Shirma Rouse en Berget Lewis bekende nummers die zijn omgetoverd tot gospelsongs. Degene die na vijf aflevering laat zien het meest te hebben geleerd van de coaches wint de competitie. Voor Roelvink, wiens repertoire normaal gesproken vooral bestaat uit Nederlandstalige volksmuziek, is gospel een volledig nieuw genre. "Ik ben niet gaan googelen waar gospel nou precies ontstaan is, maar ik heb wel een paar bekende gospelhits geluisterd en dacht meteen: wow, ik voel het wel".

Gospelmuziek kent zijn oorsprong in de christelijke kerken in de (zuidelijke) Verenigde Staten. Roelvink: "Er zit heel veel hoop en geloof in gospelmuziek, het lijkt soms net een gebed." De zanger is zelf niet gelovig, maar kijkt "er wel anders tegenaan". Roelvink: "Ik kan niet meteen zeggen dat ik het licht heb gezien maar na deze shows ging ik wel nadenken en besefte ik dat er meer moet zijn tussen hemel en aarde."

Lading

Vooral coach Shirma Rouse was een leermeester voor de Amsterdamse zanger. Roelvink: "Ze vertelde me: vergeet even dat we een tv-programma aan het opnemen zijn en dat er mensen staan te kijken. Doe je ogen dicht en probeer elke gezongen regel de juiste lading mee te geven".

In Amazing Grace geeft Roelvink die lading aan Kleine Jongen van André Hazes. Hij zingt de klassieker uit 1990 vaker tijdens zijn optredens, maar het nummer is voor het programma speciaal in een gospeljasje gestoken. "Het arrangement is herkenbaar, maar met een koor van 40 zangers en zangeressen, andere akkoorden en instrumenten zoals een hammond-orgel krijg het een hele andere sfeer. Je wordt zo 'opgelift' door die muziek".

Blokje gospel

Voor een volledige carrièreswitch zal het programma volgens Roelvink niet zorgen, maar de 63-jarige zanger wil in oktober bij zijn optredens in Amsterdam "een klein blokje gospel inlassen". "Ik heb al een paar collega's van Amazing Grace gevraagd om een gastoptreden te komen doen."

De vijfdelige serie Amazing Grace is vanaf zondag 22 mei om 20.30 te zien bij de EO op NPO 1.