Druk op reguliere zorg lijkt stabieler te worden

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen hebben het nog steeds ontzettend druk met de zorg voor coronapatiënten, maar de druk op zorg voor mensen met andere klachten lijkt iets stabieler te worden. Zo zijn er iets meer operatiekamers in gebruik dan vorige week. Negen ziekenhuizen kunnen zorg die binnen zes weken moet worden gegeven niet binnen die periode leveren, en dat is gelijk aan vorige week. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Het aantal ziekenhuizen dat "kritieke planbare zorg", zoals kankerbehandelingen, niet meer helemaal volgens planning kan leveren, is wel iets gestegen. Nu ondervinden 28 ziekenhuizen problemen, vorige week waren het er 26. Zo'n 38 procent van de ziekenhuizen kan geen planbare zorg leveren, zoals knie-, heup- en staaroperaties. Vorige week was dit 35 procent.

Huisartsen hebben ongeveer 103.000 mensen doorverwezen naar ziekenhuizen. Dat zijn er minder dan zonder corona-uitbraak kon worden verwacht. Ongeveer 7400 mensen werden doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg en dat zijn er juist meer dan verwacht zónder corona.