Duel met Bosnië moet De Boer eerste zege met Oranje opleveren

ZEIST (ANP) - Met nul overwinningen in zijn eerste vier wedstrijden, is Frank de Boer de slechtst startende bondscoach ooit bij het Nederlands elftal. Tegen Bosnië en Herzegovina moet er zondag in de Nations League een einde komen aan die reeks. De Boer weet dat de druk er al vrij vroeg na zijn aanstelling flink op staat. De oud-international heeft alle vertrouwen in een goede afloop, liet hij zaterdag in Zeist blijken.

De Boer had het in zijn eerste maanden in Zeist niet altijd makkelijk. In deze coronatijd had hij vanwege het drukke wedstrijdprogramma nog meer dan anders rekening te houden met belangen van clubs en spelers. In de oefenwedstrijden tegen Mexico (0-1) en Spanje (1-1) wisselde hij noodgedwongen veel om spelers te sparen. In Bergamo deed Oranje het in de Nations League tegen Italië (1-1), in een 5-3-2-variant, sterk. De enige échte tegenvaller onder leiding van De Boer tot dusverre was de uitwedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina, vorige maand in Zenica in de Nations League (0-0).

Oranje startte toen met Luuk de Jong in de spits. De aanvaller van Sevilla kreeg vanaf de zijkanten in de eerste helft geen bruikbare voorzetten van buitenspelers Donyell Malen en Quincy Promes. Pas toen Steven Berghuis er twintig minuten voor tijd inkwam, werd het Nederlands elftal gevaarlijk. "We hebben drie grote kansen gehad toen en nog een paar halve kansen. Daarvan moeten er een paar in", zei De Boer zaterdag terugkijkend.

Memphis Depay

Tegen Bosnië kon de bondscoach destijds niet beschikken over Memphis Depay. De aanvoerder van Olympique Lyon is er zondag wel weer bij. Depay begint echter niet in de spits, maar vanaf de linkerkant, naast De Jong. Berghuis vult vermoedelijk de positie als rechtsbuiten in.

Depay en Georginio Wijnaldum waren onder de vorige bondscoach Ronald Koeman vaak een succesvol koppel. De Boer: "Ik laat die succesformule helemaal niet los. Ik kijk naar wat we op dit moment voorhanden hebben en wie op dit moment het beste in vorm is. Een goede Depay speelt altijd. Luuk heeft op dit moment ook de vorm. Bosnië gaat waarschijnlijk ver inzakken. Dan wil je mensen in het zestienmetergebied hebben. Ik denk dat Memphis met zijn kwaliteiten het aan de linkerkant fantastisch kan invullen. Met zijn acties, creativiteit, doelgerichtheid en het maken van snelle combinaties."

Oranje speelde in 2020 tot dusverre zes interlands en scoorde daarin slechts drie keer. De Boer: "Ik zie het als golfbewegingen. Het kan zo zijn dat als we de volgende keer hier zitten het stikt van de jongens die doelpunten aan het maken zijn. Ik ben er niet zo bang voor."

Vermoedelijke opstelling Nederland: Krul; Dumfries, De Vrij, Blind en Wijndal; Wijnaldum, Van de Beek en Frenkie de Jong; Berghuis, Luuk de Jong en Depay.