Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (ANP/DPA) - Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is.

Het drama gebeurde op 3 juni afgelopen jaar in de buurt van Garmisch-Partenkirchen. Vijf mensen kwamen om. Aan boord van de regionale trein zaten meer dan honderd mensen en tientallen raakten gewond. Onder de doden waren ook twee Oekraïense moeders die met hun kinderen waren gevlucht voor de Russische invasie in hun land.

Het onderzoek naar de oorzaken van het ongeluk is nog niet afgerond. Een van de onderzoekers benadrukt dat hun bevindingen niets zeggen over wie er schuldig zou kunnen zijn en of mensen vervolgd moeten worden. De aanklagers in München openden al snel na de ramp een onderzoek naar vier medewerkers van spoorbeheerder Deutsche Bahn (DB). Ze werden verdacht van dood door schuld.

DB maakte woensdag bekend dat het zo'n 480.000 dwarsliggers zal vervangen. De spoorbeheerder heeft maandenlang alle dwarsliggers gecontroleerd die van een bepaald materiaal zijn gemaakt, maar zei dat de oorzaak van het ongeluk nog niet zeker was.