Duits waterkanon paraat in Amsterdam voor WK-wedstrijd Marokko

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie heeft donderdag een waterkanon uit Duitsland achter de hand voor het geval er ongeregeldheden uitbreken rondom de WK-wedstrijd Marokko-Canada. Volgens een woordvoerster zijn de zes Nederlandse waterwerpers momenteel vanwege technische mankementen buiten gebruik, waardoor een beroep wordt gedaan op buurlanden.

Het waterkanon zal indien nodig ook worden bediend door Duitse politiemensen. Zij zijn dan wel ondergeschikt aan het gezag van de politie Amsterdam, die volgens de woordvoerster bepaalt wanneer het wordt ingezet.

Eerder liet Amsterdamse politie een waterkanon overkomen uit België voor de voetbalwedstrijd Ajax-Napoli.

De politie heeft donderdag zichtbare en onzichtbare maatregelen getroffen om te voorkomen dat er opnieuw rellen ontstaan na een WK-wedstrijd van Marokko. Afgelopen zondag gingen veel mensen de straat op na de zege van Marokko tegen België. Het feestgedruis sloeg echter om in rellen, waarop de mobiele eenheid moest ingrijpen. Burgemeester Femke Halsema maakte eerder al bekend dat het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied, zodat de politie meer bevoegdheden heeft om op te treden.