Duitse elftal kan onder voorwaarden oefenduels spelen voor EK

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse voetbalbond kan onder voorwaarden voor het nationale elftal volgend jaar vriendschappelijke wedstrijden organiseren in aanloop naar het Europees kampioenschap in 2024. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA laten weten.

De Duitsers hoeven zich als gastland niet te kwalificeren voor het EK en lieten woensdag weten dat ze niet aan het kwalificatietoernooi willen meedoen. In het verleden deden andere landen dit wel. De uitslagen telden dan niet mee in de stand. Maar de Duitse ploeg wil liever zelf tegenstanders kiezen. Volgens de UEFA mag Duitsland niet de landen uitnodigen die meedoen aan de finale van de Nations League en de landen die bij het kwalificatietoernooi voor het EK in 2024 zijn ingedeeld in de drie poules van zes. De zeven andere groepen krijgen vijf landen. Nederland, Kroatië, Spanje en Italië vallen af als tegenstanders omdat deze landen volgend jaar in de eindstrijd van de Nations League spelen.

"Het is aan de Duitse voetbalbond om van speeldag tot speeldag een vriendschappelijke wedstrijd te regelen met de beschikbare teams", aldus de UEFA.